Misty PaardenCoaching

mistypaardencoaching.nl33Ik ben Lindsay Couweleers, eigenaar van Misty PaardenCoaching. Geboren en getogen in 1983 in Bavel, een klein dorpje bij Breda (N-Br). Al vanaf mijn eerste verzorgpony als kleuter loopt de bijzondere samenwerking tussen mens en paard als een rode draad door mijn leven. Met mijn pony Misty raakte ik in mijn tienerjaren gefascineerd hoe kerngericht en sociaal vaardig een paard eigenlijk is en hoeveel we hiervan als mens en organisatie (kudde) kunnen leren. Dit was één van de aanleidingen om Culturele en Maatschappelijke Vorming te studeren aan de Sociale Academie van de Avans Hogeschool Breda. Hier ontwikkelde ik mijn eerste kennis en vaardigheden om mensen te begeleiden in hun zelfontwikkeling, loopbaanbegeleiding en groepsdynamica.

Lees meer
Na een aantal jaren gewerkt te hebben als dienstverlener en trainer bij diverse stichtingen en bedrijven waaronder het jeugd- en jongerenwerk, anti-discriminatiewerk en pleegzorg,  trof ik een loopbaancoach die tevens paardencoach was, waardoor twee werelden bij elkaar kwamen. Het paard werkte als katalysator en richtingaanwijzer waardoor menselijke gezondheidsklachten sneller en makkelijker te keren waren met blijvende gedragsveranderingen. Ik besloot me ook bij te scholen tot systemisch paardencoach en me toe te leggen op het outdoor werken met het paard als spiegel. In 2014 is hieruit Misty PaardenCoaching ontstaan.

Onze kernwaardes in het werk: Transparant, to-the-point, ook zwaardere thema’s met humor en integriteit, oplossingsgericht, out-of-the-box en veilige inbedding door respect voor ieders denkwijze, keuzes en grenzen.

 

De Paarden

Misty PaardenCoaching werkt met diverse paarden op verschillende locaties in Nederland met als thuisbasis een eenvoudige, outdoor locatie in Chaam (N-Br). Behalve rust, ruimte en natuur vind je hier onze twee medecoaches Polleke en Kay. Polleke is een 17-jarig Belgisch trekpaard en heeft een zachtaardig, trouw maar doortastend karakter dat al menig mens, team en coachvraag in beweging heeft gezet. Polleke is een stille, harde werker, die afgewisseld met humor en gepaste directheid klanten wijst waar hun proces stagneert of juist in beweging kan komen. De 8 jarige Gipsy Tinker kruising Kay Kingsley is uitbundig, ontdekkend en leergierig. Met een enorm charisma en tevens de nieuwsgierigheid van een kind stimuleert hij mensen om de wereld opnieuw te ontdekken, oude zaken achter je te laten en je te verbinden met nieuwe richtingen.

mistypaardencoaching.nl35 de paarden

Lees hier meer over de paarden
Net als bij mensen hebben ook paarden ieder hun eigen karakter,  kwaliteiten, natuurlijke behoeften en achtergrond. Dat maakt niet ieder paard geschikt als coachpaard.  Bij Misty PaardenCoaching werken we alleen met paarden en locaties waarbij het natuurlijk welzijn van zowel mens als paard voorop staat. Zo kunnen we de zuiverheid, kwaliteit en veilig leerklimaat in het spiegelen met paarden maximaal waarborgen.

 

Waarom inzet van paarden?

Paarden zijn prooidieren en reageren hierdoor sterk op zelfs de kleinste veranderingen in de omgeving. Hiermee scheppen ze veiligheid, ordening en balans binnen de kudde. Ze reageren direct op ingehouden adem, spanningen en emoties. Ze wijzen waar de druk en disbalans ligt en waar de eerste stap ligt om de balans in de groep (het systeem) te herstellen. Ordening, (h)erkenning en duidelijke afspraken zijn hierin van groot belang, waarbij ieder individu onmisbaar is in het groter geheel. Ditzelfde geldt voor mensen en organisaties. Vandaar dat de natuurlijke ordening in kuddes helpend is in levensloop- of loopbaanvragen van diverse aard bijvoorbeeld bij ziekte- en gezondheidsklachten.

Lees meer
Een paard is onpartijdig, direct en oordeelloos om zo objectief mogelijk waar te nemen. Hierdoor raakt hij meestal de eerste 10 minuten al de kern van je vraag.  Hij spiegelt direct (veranderingen in) lichaamstaal. Deze eigenschappen maakt het paard erg geschikt als medecoach om mensen verder te helpen in hun levensloop of loopbaan. Dat kan op individueel, team- en organisatieniveau voor éénmalig of meervoudig als bijzondere aanvulling op een traject. Ervaring met paarden is niet nodig. We werken naast de paarden, indien nodig bij angst met een scheidingsdraad tussen mens en paard.